Malin Dahl

Huvudpersonen i Den som haver barnen kär heter Malin Dahl. Vem är hon?

Malin är en hängiven, energisk, associerande, inkännande och konstant tedrickande psykolog med en rejäl dos rättspatos. Hon är också småbarnsmamma och klassiskt stressad över balansen mellan karriär och föräldraskap. I Den som haver barnen kär arbetar hon fyra dagar i veckan på företagshälsan och en dag i veckan med en mottagning som hon nyligen har öppnat tillsammans med två psykologvänner. Hon bor i ett radhus i Nacka tillsammans med sin något kantiga och introverta man Niklas och de två barnen Tyra och Erik.

Hur kommer det sig att du valde att ha en psykolog i huvudrollen?

Jag vill skriva deckare som inte bara skildrar brottet och jakten på bevis, utan även går djupare in på drivkrafter, känslor och livsöden hos gärningsmän och anhöriga. Jag har själv studerat psykologi och har ett stort intresse för människors inre, vad som formar oss och vad som händer inom oss. Båda mina föräldrar är dessutom utbildade psykologer, så till viss del har jag nog den vinkeln med mig från barnsben också.

Hur lika är du och Malin Dahl?

Bra fråga! Både Malin och jag älskar te, vi är intresserade av psykologi och vi lever ett intensivt liv med barn, jobb och eget företag. Dessutom tenderar våra hjärnor att dra iväg i alla möjliga riktningar, ofta på en gång... Lite som ett invändigt yrväder. Men Malin är betydligt modigare än jag. I lägen då jag helst hade låst in mig, blundat hårt och ringt 112 tar hon gärna kommandot och agerar.

Kommer vi att få se mer av Malin Dahl?

Absolut! Jag skriver för fullt på uppföljaren till Den som haver barnen kär och hoppas att den ska komma ut under 2020. Där försvinner inga barn, men tanken är att även den boken ska bjuda på starka känslor, livsöden och skildra ett högaktuellt – men än så länge hemligt – ämne.