Karaktären Malin Dahl

Malin Dahl

Foto: Heléne Spjuth

Vem är Malin Dahl?

Malin är en hängiven, energisk, associerande, inkännande och konstant tedrickande psykolog med en rejäl dos rättspatos. Hon är också småbarnsmamma och klassiskt stressad över balansen mellan karriär och föräldraskap.

Hur kommer det sig att du valde att ha en psykolog i huvudrollen?

Jag vill skriva deckare som inte bara skildrar brottet och jakten på bevis, utan även går djupare in på drivkrafter, känslor och livsöden hos gärningsmän och anhöriga. Jag har själv studerat psykologi och har ett stort intresse för människors inre, vad som formar oss och vad som händer inom oss. Båda mina föräldrar är dessutom utbildade psykologer, så till viss del har jag nog den vinkeln med mig från barnsben också.

Hur lika är du och Malin Dahl?

Bra fråga! Både Malin och jag älskar te, vi är intresserade av psykologi och vi lever ett intensivt liv med barn, jobb och eget företag. Dessutom tenderar våra hjärnor att dra iväg i alla möjliga riktningar, ofta på en gång... Lite som ett invändigt yrväder. Men Malin är betydligt modigare än jag. I lägen då jag helst hade låst in mig, blundat hårt och ringt 112 tar hon gärna kommandot och agerar.