Den som lämnas ensam kvar

Recensioner

”Någonstans mitt i boken stannar jag upp och tänker förvånat: vart tog mordhistorien vägen? Det är inte ett underbetyg. Snarare tvärtom, för den intensiva berättelsen om psykologen Malin Dahl har ett oväntat driv.”

Lotta Olsson, Dagens Nyheter

”Viktoria Höglund har helt klart tagit plats som en av våra bästa författare av spänningsromaner.”

Frokenmillaskanslaforbocker

”Viktoria Höglund skriver mycket väl och extremt gripande om de döende personernas anhöriga. […] Hennes texter tar tag om hjärtat och kniper åt.”

Nisse Scherman, Deckarakademin

” ... en mästare på subtil spänning som stegras alltmer mot bokens slut.”

Bok_stavligt

”En välskriven och mörk bladvändare.”

Sofie Sarenbrant

” ... misstankarna rör sig åt olika håll i överraskande kurvor som i ett bra tempo drivs av en sorts psykologisk energi.”

Anders Kapp, Kapprakt

 

Handlingen

Den som lämnas ensam kvar är den andra fullängdsromanen med psykologen Malin Dahl och en fristående uppföljare till Den som haver barnen kär.

Precis som tidigare Malin Dahl-böcker skildras här flera stora och svåra frågor: Vilka blir vi när döden knackar på, när skulden för vår olycka är svår att placera och livets bräcklighet blir uppenbar?

***

Mörkret har sänkt sig över parkeringsplatsen. Bankmannen Oscar Odin ska just låsa upp sin bil när en främling närmar sig.

Några timmar senare hittas Odin brutalt mördad i en närliggande skogsdunge. Fallet hamnar på kriminalkommissarie Stefan Lindgrens bord.

Samtidigt har psykologen Malin Dahl det tungt. Relationen till maken Niklas blir inte bättre. Kraven från hennes oförstående chefer tornar upp sig och det senaste uppdraget, en samtalsgrupp för anhöriga till obotligt cancersjuka, tär mer på henne än hon vill erkänna.

Fler misstänkta dödsfall inträffar och de nya spåren leder rakt in i Malins samtalsgrupp. Men finns verkligen något samband mellan dödsfallen? Oväntade livshändelser ger Malin tid att ge sig in i jakten på en mördare.